Brokoli Faydaları Nelerdir? Brokolinin 13 Faydası

brokoli faydaları

Brokoli faydaları nelerdir öğrenmeye ne dersiniz? Veganlar için sebzelerin önemi büyüktür. Sebzeler, zengin besin değerine sahip olduğu  için vegan beslenmede en sık tüketilen yiyeceklerdendir. Bu sebzeler arasında en çok tüketilen ise hiç kuşkusuz brokolidir. Karnabahara benzeyen küçük yeşil tomurcuk ve saplardan oluşan brokoli, turpgiller ailesine ait bir sebzedir. Birçok tarifte kullanılan bu leziz sebze ile ilgili daha fazla bilgi edinmeye ne dersiniz. İşte  brokoli faydaları ve brokoli ile ilgili diğer bilgiler!

Brokoli nedir?

İtalyanca’da lahana filizi anlamındaki “broccolo” kelimesi ile ismini kazanan brokoli, Avrupa’dan dünyaya yayılan bir sebzedir. Şimdilerde Güney Avrupa ve Amerika’da yoğun olarak yetiştirilen bu sebze, ülkemizde de yaygın olarak yetiştirilmektedir. En popüler türü calabrese olan brokoli, turpgiller ailesine ait bir sebzedir. Besin değeri yüksek olduğu için sağlıklı beslenme, diyet ya da vegan-vejetaryen gibi bitkisel bazlı beslenmelerde en önemli besinlerden biridir.

brokoli faydaları

Brokoli faydaları nelerdir?

  • Brokoli faydaları arasında en bilineni bağışıklık sistemini güçlendirmesidir. İçeriğinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde vücut direncini arttırır ve böylece hastalıklara yakalanma riskini büyük ölçüde düşürür.
  • Antioksidan özelliği bulunan bir sebze olduğu için özellikle kanser hücrelerinin oluşumunu önler.
  • Kanserin yanı sıra kalp hastalıkları, diyabet, bağırsak hastalıkları gibi diğer rahatsızlıkları da önlediği bilinmektedir.
  • Antioksidan maddeler açısında zengin bir sebze olduğu için vücudu toksinlerden arındırır.
  • Vücudu arındırmasına bağlı olarak ciltte bulunan sivilce, sivilce izleri, lekeler ya da siyah noktalar gibi cilt sorunlarına iyi gelmektedir.
  • Antioksidan maddeler içermesinin bir diğer faydası da yaşlanma belirtilerini geciktirmesidir.
  • Brokoli, içeriğinde beta-karotenler içerir. Bu da bağırsak, mide ve yemek borusu kanserine karşı koruma sağlar.
  • Düzenli olarak brokoli tüketen insanlarda demir ve mineral eksikliği görülmemektedir.
  • Brokoli, aynı zamanda vücudun pH seviyesini de düzenlemektedir.
  • C, K vitaminleri ile kalsiyum, fosfor, magnezyum ve çinko mineralleri bakımından son derece zengindir.
  • Günlük kalsiyum ihtiyacını karşılamada son derece etkili olduğu bilinmektedir. Kalsiyum içerdiği için diş, kas ve kemik sağlığını da olumlu yönde etkiler.
  • Brokoli faydaları arasında şekeri düzenlemesi de yer alır. İçeriğinde krom bulunduğu için kan şekerini dengeler. Bu da diyabet, insülin direnci gibi rahatsızlıkların semptomlarını gidermede oldukça etkili bir özelliğidir.
  • İçeriğinde bol miktarda folik asit bulunduğu için hamilelere ve emziren annelere de önerilmektedir.

Brokoli hangi mevsimde yenir?

Sağlıklı beslenmek ve yiyeceklerin faydalarını tam anlamıyla görmek için mevsiminde tüketmek önem taşır. Veganlar için de yiyeceklerin besin değeri önemli olduğu için mevsiminde sebze tüketimine önem vermeleri gerekir. Brokoli, turpgiller ailesine ait bir sebze olduğu için kış aylarında tüketmek en doğrusudur. Brokoli yazın ekilir ve kasımdan mart ayına kadar tüketilir. Her ne kadar seracılık sayesinde her mevsimde bulunabilse de kış aylarında taze olarak tüketmek çok daha faydalıdır.

brokoli faydaları

Brokoli nasıl pişirilir?

Brokoli çiğ olarak da yenilse de daha lezzetli hale getirmek için farklı tariflerde kullanılabilir. Tıpkı diğer sebzelerde olduğu gibi brokolinin de besin değerini kaybetmemesi için haşlama yöntemi en doğrusudur. Buhar yöntemiyle haşlandığında besin değerini kaybetmeden lezzetlendirebilirsiniz. Buharda ya da suda 10 dakikada haşlanan bir sebzedir. Brokoliyi biraz daha lezzetli hale getirmek için fırında da pişirebilirsiniz. En önemlisi brokoliyi metal bıçaklarla değil ellerinizi parçalamaya özen göstermenizdir. Bu şekilde besin değerinin kaybolmamasını sağlayabilirsiniz. Brokoliyi, diğer sebzelerle birlikte çorbalarda, salatalarda, fırın yemeklerinde ya da hamur işlerinde kullanabilirsiniz.