En sevilen meyvelerden biri olan incirin faydaları nelerdir? Vegan beslenmede sebzeler kadar meyvelerin de rolü önemlidir. Lif, vitamin, mineral ve antioksidanlar bakımından zengin olan meyveleri beslenme programına eklemek son derece önem taşır. Bu meyveler aynı zamanda vegan tatlı tariflerine de lezzet katar. En eski meyvelerden biri olduğu bilinen incir de bunlardan biridir. Kleopatra’nın en sevdiği meyve olarak bilinen incirin faydaları ve besin değerleri ile ilgili daha fazla bilgi edinmek için hazır mısınız?
İlginizi çekebilir: Vegan Kalsiyum Kaynakları Nelerdir?
İncirin besin değerleri nedir?
100 gram incirin besin değerleri şu şekildedir:
- Su: 79,11 g
- Enerji: 74 kcal
- Protein: 0.75 g
- Toplam yağ: 0.3 g
- Karbonhidrat: 19.18 g
- Lif: 2.9 g
- Toplam şeker: 16.26 g
- Kalsiyum: 35 mg
- Demir: 0,37 mg
- Magnezyum: 17 mg
- Fosfor: 14 mg
- Potasyum: 232 mg
- Sodyum: 1 mg
- Çinko: 0.15 mg
- C vitamini, toplam askorbik asit: 2 mg
- Tiamin: 0,06 mg
- Riboflavin: 0.05 mg
- Niasin: 0.4 mg
- B-6 Vitamini: 0.11 mg
- Folat, DFE: 6 µg
- B-12 Vitamini: 0 µg
- A Vitamini, RAE: 7 µg
- A Vitamini, İÜ: 142 İÜ
- E Vitamini (alfa-tokoferol): 0.11 mg
- D Vitamini (D2 + D3): 0 µg
- D vitamini: 0 IU
- K Vitamini (filokinon): 4.7 µg
- Yağ asitleri, toplam doymuş: 0,06 g
- Yağ asitleri, toplam tekli doymamış: 0.07 g
- Yağ asitleri, toplam çoklu doymamış: 0.14 g
- Yağ asitleri, toplam trans: 0 g
- Kolesterol: 0 mg
- Kafein: 0 mg
İncirin faydaları nelerdir?
- İncirin faydaları arasında en bilineni sindirim sistemine iyi gelmesidir. Kabızlığı önlemesi ve gidermesi sayesinde genellikle hem taze hem de kuru şekilde tüketilir. Lif bakımından zengin olduğu için bağırsak fonksiyonlarını arttırır. Sindirim sistemini rahatlattığı için hazımsızlık, şişkinlik gibi durumları da önler.
- İncir, kandaki zararlı yağ parçacıkları olan trigliserit seviyelerini azaltır. Böylece kalp hastalıklarına yakalanma riskini büyük ölçüde düşür. İçeriğinde bulunan omega-3 ve omega6 yağ asitleri de kalp sağlığını korumada oldukça etkilidir.
- İncirin içeriğinde pektin vardır. Bu sayede kolesterolü dengeleyerek kalp krizi ve felç riskine karşı korur.
- Lif ve antioksidan bileşenler bakımından zengin olan incirin faydaları arasında kansere karşı koruması da bulunmaktadır. Yapılan araştırmalara göre özellikle meme kanseri riskini düşürmektedir.
- Kuru incirin faydaları listesinde mutlaka yer alması gereken bir diğer özelliği ise demir içermesidir. Bu özelliği sayesinde kandaki hemoglobin seviyelerini iyileştirerek demir eksikliğini önler.
- İncir, kan şekeri seviyelerini dengelediği için diyabet hastalarının da tüketimine uygundur.
- İncir, magnezyum, kalsiyum ve potasyum içerir. Bu özelliği sayesinde kemikleri güçlendirir. Düzenli olarak incir tüketen kişilerin kemik yoğunluğu da artar. Ayrıca ileri yaşlarda görülen kemik erimesi riskini de azalttığı bilinmektedir.
- İncirin faydaları arasında sayılabilecek bir diğer özelliği ise antioksidan bileşenler bakımından zengin olmasıdır. Bu bileşenler vücut direncini arttırdığı için vücudu serbest radikallerin hasarından korur.
- Şeker ve karbonhidrat içeren bir meyve olduğu için enerji verir.
- Antioksidan bileşenler içermesi sayesinde bağışıklık sistemini de güçlendirir. Böylece hastalıklara yakalanma riski düşer ve hastalıklar çok daha hızlı iyileşir.
- Ara öğünlerde ya da tatlı krizlerinde tüketilebilecek en sağlıklı meyvelerden biridir. Taze incir, kuru incire göre daha az kalorilidir. Ancak miktarına dikkat edilerek kuru incir de ara öğünlerde tüketilebilir.
Yorum Bırak