Kuskus Vegan Mı? Kuskusun Faydaları Nelerdir?

kuskus vegan mı

Kuskus vegan mı sorusu vegan beslenen ya da vegan beslenmeye karar verenler için merak edilenlerden biri. Pek çok yiyecekte olduğu gibi kuskusun da yapımında herhangi bir hayvansal maddenin olup olmadığı merak ediliyor. Günümüzde bazı tahıl grubu yiyeceklerde bile hayvansal maddelere rastlanabiliyor. Bu nedenle vegan beslenenler için tüketeceği besini iyi araştırmak son derece önemli. Peki kuskus vegan mı? Veganlar kuskus tüketebilir mi?

kuskus vegan mı

Kuskus vegan mı?

Kuskus, Kuzey Afrika’dan dünyaya yayılan bir besindir. Buğday ya da irmik unundan yapılan işlenmiş bir tahıl ürünüdür. Bu açıdan kuskus vegandır. Minik toplar şekline sahip kuskusu, vegan ve vejetaryen beslenenler gönül rahatlığıyla tüketebilir.

Peki kuskusun faydaları nelerdir?

Bitkisel protein kaynağıdır.

Kuskusun veganlar için önemli bir besin kaynağı olmasının en önemli sebeplerinden biri protein bakımından zengin olmasıdır. Vücudumuzun metabolik süreçlerinin eksiksiz bir şekilde işlemesi için proteine ihtiyaç vardır. Hayvansal kaynaklardan alınamayan proteini mutlaka bitkisel kaynaklardan almak gerekir. Bir fincan kuskus 6 gram protein içerir. Vegan ve vejetaryenler bitki bazlı protein kaynaklarını tüketirse kalp, kanser, inme gibi hastalıklara yakalanma riskini de düşürmüş olur.

Selenyum zenginidir.

Veganlar için kuskus tüketiminin önemli olmasını bir diğer sebebi ise kuskusun selenyum bakımından zengin olmasıdır. 1 fincan kuskus, günlük ihtiyaç duyulan selenyum miktarının %60’ını karşılar. Vücudumuzdaki hasarlı hücrelerin onarılması ve varsa iltihabın yok edilmesi için selenyuma ihtiyaç vardır. Selenyum aynı zamanda tiroid bezinin de düzgün çalışmasını sağlar.

Kanser riskini azaltır.

Kuskus, vitamin ve mineraller bakımından zengin olduğu için kanser riskini büyük ölçüde azaltır. Yapılan araştırmalara göre selenyum içerdiği için prostat kanseri riskini, C ve E vitamini içerdiği için de akciğer kanseri riskini düşürdüğü saptanmıştır.

Bağışıklık sistemini güçlendirir.

En önemli faydalarından biri bağışıklık sistemini güçlendirmesidir. Antioksidan maddeler bakımından zengin olduğu için vücuttaki zararlı maddelerin atılmasını kolaylaştırır. Aynı zamanda vücuttaki iltihaplanmayı önler. C ve E vitamini içerdiği için vücut direncini arttırır ve böylece hastalıklara yakalanma riskini büyük ölçüde düşürür.

Diyabet riskini düşürür.

Kuskus şeker içermeyen bir tahıl ürünüdür. Bu sebeple diyabet hastalarının ya da insülin direnci rahatsızlığı bulunanların da tüketebileceği bir besindir.

Lif kaynağıdır.

Kuskus bol miktarda lif içerir. Bu sayede uzun süre tok tutar ve sindirim sistemini düzenleyerek kabızlık gibi sorunların yaşanmasını önler. Lif bakımından zengin yiyecekler tüketmek veganlar için oldukça önemlidir. Ayrıca diyet yapanlar için de son derece ideal bir yiyecektir.

Kalp ve damar hastalıklarına karşı korur.

Yapılan araştırmalara göre kuskus, kötü kolesterolü dengeler. Bu özelliği sayesinde damar tıkanıklığı ya da kalp hastalığı riskini büyük ölçüde düşürür. Ayrıca kolesterol ve tansiyon hastalarına da iyi geldiği bilinmektedir.

Kemik erimesi riskini azaltır.

Kuskus, düzenli tüketildiğinde kas ve kemik yapısını güçlendirmektedir. Özellikle ileri yaşlarda görülen kemik erimesi hastalığına yakalanma ihtimalini düşürmek için beslenme düzeninize kuskus ekleyebilirsiniz. Özellikle veganların süt ve süt ürünleri tüketmediği için kas ve kemik gelişimini olumlu yönde etkileyecek yiyecekleri bolca tüketmesinde fayda vardır. Kuskus da bu yiyeceklerden biridir.

Beyni güçlendirir.

Kuskus potasyum bakımından zengindir. Bu özelliği sayesinde beyin fonksiyonlarının eksiksiz bir şekilde çalışmasını sağlar. Hafızayı ve beyni güçlendirir.

Kuskusun besin değerleri nedir?

  • Kalori 376
  • Protein 12.76 g
  • Yağ 0,64 g
  • Lif 5g
  • Karbonhidratlar 77.43g
  • Kalsiyum 24mg
  • Demir 1.08mg
  • Magnezyum 44mg
  • Fosfor 170mg
  • Potasyum 166mg
  • Çinko 0.83mg
  • Bakır 0.247mg
  • Manganez 0.78mg
  • Tiamin 0.163 mg
  • Niasin 3.49 mg

Veganlar için bir diğer önemli besin kaynağı olan kırmızı mercimeğin faydalarını görmek için buraya tıklayabilirsiniz.