Protein Deposu Barbunya Faydaları Nelerdir?

barbunya faydaları

Sizin için derlediğimiz barbunya faydaları listesini keşfetmeye ne dersiniz? Veganlar için kuru baklagiller en önemli besin kaynaklarından biridir. Barbunya faydaları özellikle veganlar için önem taşır. Her türlü tarifte kullanılabilen barbunyanın besin değeri son derece fazla olduğu için sağlıklı yaşamak isteyenler de tercih eder. Türk mutfağında da önemli bir yere sahip olduğu için bu leziz ve faydalı baklagille harika yemekler yapılır.

Vegan ya da vejetaryen beslenenler için hayvansal olmayan protein kaynakları tüketmek son derece önemlidir. Protein miktarı en yüksek yiyecekler genellikle kuru baklagillerdir. Mercimek, kuru fasulye, nohut gibi baklagiller protein, demir, lif gibi önemli vitamin ve mineralleri içerir. Bu açıdan vegan beslenmede günlük ihtiyaç duyulan vitamin ve mineralleri karşılamak adına bakliyatları tüketmekte fayda vardır. Vakit kaybetmeden protein deposu barbunya faydaları listesine yakından bakmaya ne dersiniz?

barbunya faydaları

İşte veganların olmazsa olmazı barbunya faydaları!

Kan şekerini dengeler.

Barbunyanın en önemli özelliklerinden biri kan şekerini dengelemesidir. Bu özelliği ile diyabet hastalarına iyi gelir. Diyabet hastalarının uygulaması gereken diyetlerde genellikle barbunya da yer alır. Diyabet hastalarının yanı sıra gün içinde kan şekeri dengesizliğinden dolayı açlık krizi yaşayanlar da barbunya tüketebilir.

Ağrılara iyi gelir.

Barbunya, vitamin ve mineraller bakımından son derece zengin olduğu için vücut ağrılarına iyi gelir. Özellikle kas, kemik ve eklem ağrılarını dindirmede son derece etkilidir. Aynı şekilde baş ağrılarına da iyi geldiği bilinir.

Antioksidan zenginidir.

Barbunya, antioksidan maddeler bakımından son derece zengindir. Bu da vücuttaki zararlı maddelerin ve toksinlerin vücuttan uzaklaştırılması için önemlidir. Vücudun arınması aynı zamanda sağlıklı olmak anlamına gelir. Özellikle sağlıklı bir sindirim ve bağırsak sistemi için bu toksinleri atmak önemlidir.

Hücre yenileyicidir.

Barbunya faydaları arasında hücre yenilenmesini desteklemesi de vardır. Bu açıdan vücuttaki hasara uğramış dokuların hızlı bir şekilde onarılmasını sağlar. Aynı zamanda cildin de güzelleşmesini destekler. Cilt hücrelerini de onardığı için sivilce ve akne oluşumunu giderir.

Bağışıklık sistemini güçlendirir.

Günümüzde bağışıklık sistemini güçlendirmek oldukça önemli hale geldi. Hastalıklardan korunmak için vücut direncimizin yerinde olması şart. Bu açıdan barbunya bağışıklığımızı güçlendirerek bizi her türlü rahatsızlıktan korumaya yardımcı oluyor. Özellikle çocukların ve hamilelerin tüketmesi de bu yüzden önem taşır.

zeytinyağlı barbunya

Kansere karşı koruma sağlar.

Tıpkı diğer antioksidan besinlerde olduğu gibi barbunyada da kansere karşı koruyuculuktan söz etmek mümkündür. Yapılan araştırmalara göre barbunya, içeriğindeki vitamin ve minerallerden dolayı kanser hücrelerinin vücuda yayılmasını ve büyümesini engeller.

Ete alternatiftir.

Veganlar için önemli bir besin kaynağı olmasının en önemli sebebi ete harika bir alternatif olmasıdır. Hayvansal gıdalardan alınamayan proteini barbunyadan almak mümkündür. Bu açıdan her hafta mutlaka barbunya tüketmek protein depolarını sağlam tutmak için gereklidir.

Diyet dostudur.

Barbunya, lif bakımından zengin olduğu için tok kalmayı sağlar. Bu sayede diyet yapmayı da kolay hale getirir. Antioksidan ve protein içerdiği için de diyetlerde daha besleyici yemekler yemek isteyenler için idealdir. Hem düşük kalorili hem de doyurucu bir yemek olduğundan diyetlerde tüketilmesi önerilir.

Enerji verir.

Barbunya faydaları arasında enerji verme ve metabolizmayı hızlandırma gibi etkileri de vardır. Diyet yapanların yanı sıra aktif olarak spor yapanların da bol bol barbunya tüketmesinde fayda vardır.

zeytinyağlı barbunya

Barbunyanın kalori ve besin değeri nedir?

100 gr barbunyanın besin değerleri listesi şöyledir:

  • 60 gram Karbonhidrat
  • 24.9 gram Lif
  • 23.6 gram Protein
  • 0.8 gram Yağ
  • 1 iu A vitamini
  • 4.5 mg C vitamini
  • 1406 mg Potasyum
  • 143 mg Kalsiyum
  • 8.2 mg Demir

 

İlginizi çekebilir: Adzuki Fasulyesi Nedir? Adzuki Fasulyesi Faydaları Nelerdir?