Veganların Vazgeçilmezi Soya Fasulyesi Faydaları

soya fasulyesi faydaları

Sizin için soya fasulyesi faydaları listesi derledik. Oldukça besleyici bir bakliyat olan soya fasulyesi, vegan beslenenler için adeta olmazsa olmazdır. Barbunyaya benzeyen bir şekli olan bu harika besin, birçok tarifle sofralarda yerini alıyor. Soya fasulyesi faydaları ve zengin besin değeri ile sofraların vazgeçilmezidir. Soya fasulyesi veganlarla özdeşleşmiş olsa da herkes için besleyiciliği yüksek bir besindir. Ancak soya fasulyesi ile soya sütü, tofu peyniri gibi veganlara yönelik besinler de yapıldığı için onlar için yeri her zaman ayrıdır. Besin değerleri, lezzeti ve birçok besine alternatif olan soya fasulyesi faydaları ile ilgili daha fazla bilgi edinmeye ne dersiniz?

Soya fasulyesi nedir?

Asya mutfağından gelen bir besin olan soya fasulyesi, baklagiller ailesindendir. Besin değeri oldukça yüksektir. Geniş yapraklı ve sarmaşık kökenli bir bitkide yetişir. Kuru fasulye ya da barbunyaya göre biraz daha yuvarlak bir şekle sahiptir. Undan süte kadar birçok besinin ana maddesi olarak kullanılan soya fasulyesi Dünya mutfağında da büyük öneme sahiptir. Özellikle Asya mutfağında kullanılsa da günümüzde ülkemizde de sıklıkla kullanılır hale gelmiştir. Protein bakımından zengin olduğu için özellikle veganlar için önemli bir besin kaynağıdır.

soya fasulyesi faydaları

Soya fasulyesi nerede yetişir?

Soya fasulyesinin en çok yetiştiği yer Uzak Doğu’dur. Türkiye’de ise büyük bir kısmı Akdeniz bölgesinde yetişmektedir. Hatay, Adana soya fasulyesinin en fazla yetiştirildiği şehirlerdir. Dünya’da ise üretimi en fazla Japonya ve Çin’de yapılmaktadır. Peki Sizin için soya fasulyesi faydaları nelerdir?

Soya fasulyesi faydaları nelerdir?

  • Protein kaynağı olduğu için hücrelerin sağlıklı bir şekilde gelişmesini destekler.
  • Metabolizmayı kuvvetlendirir.
  • Yüksek miktarda magnezyum içerdiği için uyku sorunlarını gidererek uyku kalitesini yükseltir.
  • Antioksidan bakımından zengin olduğundan vücuttaki serbest radikalleri etkisi hale getirir.
  • Kansere yakalanma riskini düşürür. Kanser tedavisi görenler için de oldukça faydalıdır.
  • Lif bakımından zengin olan soya fasulyesi, sindirimi rahatlatır. Kabızlık sorununu çözer.
  • Huzursuz bağırsak sendromu yaşayanlar için soya fasulyesi oldukça faydalıdır.
  • E vitamini bakımından zengin olduğu için kas ağrılarına iyi gelir.
  • Kolesterol içermediği için diyabet hastalığı olanlar için faydalıdır.
  • Soya fasulyesi yağı cilde sürüldüğünde kırışıklıklara ve cilt lekelerine iyi gelir.
  • Soya fasulyesi östrojen içerdiği için özellikle menopoz dönemindeki kadınlar için olumlu etkilere sahiptir.
  • İçerdiği kalsiyum sayesinde kemik ve diş yapısı gelişimini destekler.

Soya fasulyesi besin değeri nedir?

Sekiz önemli amino asiti içerir. Protein değeri ve B1 vitamini miktarı ile kırmızı etin en faydalı alternatifidir. Dolayısıyla veganlar için çok önemli bir besindir. 100 gram fasulye ile günlük olarak ihtiyaç duyulan lif miktarının %25’ini karşılar. Kalsiyum, bakır, çinko, potasyum, mahnezyum, demir ve folat içerir. A, E , K, B1, B2, B3, B6 vitaminleri bakımından da oldukça zengindir.

soya fasulyesi faydaları

Soya fasulyesi nasıl tüketilir?

Sayısız faydaya sahip bu fasulye çeşidi farklı pişirme şekilleriyle tüketilebilir. Tıpkı kuru fasulye ya da barbunya gibi yemeği yapılabilir. Su ile haşlanarak yemeklerin yanında servis edilebilir. Fasulye gibi sert yapıda olduğu için pişirmeden önce bir gece önceden suda ıslatmak gerekir. Daha sonra haşlanarak pişirilir. Soya fasulyesini bu şekilde tüketebileceğiniz gibi soya sütü, soya yağı, soya unu ya da tofu peyniri elde etmek için de kullanabilirsiniz.

Soya fasulyesinin zararları nelerdir?

Soya fasulyesi faydaları saymakla bitmese de her şeyde olduğu gibi bu besinde de fazla tüketmek bazı zararlı etkilere sahiptir. Fazla tüketirseniz bazı rahatsızlıklarla karşılaşabilirsiniz. Östrojen tedavisi görüyorsanız fazla soya fasulyesi tükettiğinize kalp hastalıkları ya da göğüs kanserine yakalanma ihtimaliniz artar. Fazla tüketimi ile karşılaşabileceğiniz diğer rahatsızlıklar ise tiroid hastalıkları, kısırlık, hazımsızlık ve D vitamini eksikliğidir.