Vejetaryen Nedir? Vejetaryen Beslenme İle İlgili Her Şey

vejetaryen beslenme

Vegan ve vejetaryen beslenme genellikle karıştırılan iki farklı beslenme biçimidir. Tarihi çok eskilere dayanan bu beslenme biçimi, temelinde hayvanların katledilmesini önlemek amacıyla hayvansal gıdaları tüketmemeyi içerir. Vejetaryen beslenme şekli, temelde bu amaca hizmet etse de dini ya da kültürel inançlar, beslenme tarzı ya da bazı hastalıklar sebebiyle de tercih edilebilir. Her ne sebeple olursa olsun vejetaryen beslenme tercih edildiyse en doğru şekilde uygulamak ve sağlığı ön plana koymak oldukça önemlidir. İşte vejetaryen beslenme ile ilgili bilgiler!

vejetaryen beslenme

Vejetaryen nedir?

Vejetaryen latince vegetus kelimesinden türemiştir. Vejetaryen beslenme biçimini benimseyen kişiler bitki temelli besinleri tüketmeyi tercih eder. Tavuk, kırmızı et, hindi, balık gibi hayvansal et ürünleri yerine sebze, meyve, bakliyat gibi besinler tüketilir. Bitkisel bazlı beslenen kişilere vejetaryen adının verilmesi 1842’de gerçekleşmiştir.

Yapılan araştırmalar ve yazılan kitaplarla birlikte birçok insan vejetaryen beslenme biçimi ile ilgili daha fazla bilgi edinir hale geldi. Bu şekilde hem hayvan sömürüsüne ortak olmayı bırakmak hem de daha sağlıklı bir yaşam sürmek için vejetaryen beslenmeye başlayan çok fazla insan oldu.

kolesterolü dengeleyen vegan yiyecekler

Vejetaryen beslenme biçimi nedir?

Vegan ve vejetaryen ayrımı bu noktada ortaya çıkar. Vegan beslenenler et ürünlerinin yanı sıra yumurta, süt ve süt ürünleri, deri kumaşlar, hayvanlar üzerinde deney yapan markaların ürettiği ürünler gibi birçok ürünü tüketmeyi reddeder. Ancak vejetaryen beslenmenin temelinde yalnızca et ürünlerini tüketmemek yer alır. Vejetaryen beslenenler süt ve süt ürünlerini keskin bir biçimde reddetmez. Vegan beslenmeye göre biraz daha kolay olan vejetaryen beslenme genellikle vegan olmadan önceki bir basamak olarak görülür.

Bitkisel beslenmeye dayalı olan bu beslenme biçimi aslında hem ucuz hem de sürdürülebilir bir beslenme tarzıdır. Çünkü bitkisel ürünler, hayvansal ürünlere göre çok daha ucuz ve kolay ulaşılabilirdir. Sağlık açısından da bitkisel beslenmek çok daha faydalıdır. Özellikle kalp ve damar hastalıkları, diyabet, kanser, hipertansiyon gibi birçok hastalık dolaylı olarak da olsa hayvansal beslenmeye dayanır. Bu tür hastalıkların çözümünde bitkisel bazlı beslenme diyeti önerilir. Bu açıdan vejetaryen beslenme sayesinde birçok hastalıktan korunmak mümkündür.

Vejetaryen yaşam tarzını benimseyenlerin birçoğu ise hayvanların uğradığı eziyetlere bir son vermeyi dileyen gruptur. Hayvanları seven ve öldürülmelerine ortak olmak istemeyen kişiler vejetaryenliği tercih eder.

Vejetaryen olmak başlangıçta zor görünse de aslında en uygulanabilir diyetlerden biridir. Baklagiller, sebze ve meyveler, kuru yemişler, bitki tohumları, tahıllar, yumurta, süt ve süt ürünleri ile sayısız lezzetli tarif oluşturabilir. Özellikle soya ürünleri protein desteği sağlaması açısından oldukça önemlidir.

kabızlığa iyi gelen vegan yiyecekler

Vejetaryen ne yemez?

Vejetaryen beslenme biçiminde en büyük problemlerden biri protein bakımından eksik kalmaktır. Yumurta, et ürünleri gibi protein bakımından zengin besinler tüketilmediği için protein eksikliği görülmesi muhtemeldir. Eğer bitkisel protein kaynakları yeterince tüketilmezse vücudun direncinin düşmesi meydana gelebilir. Bu açıdan vejetaryen diyet listesi hazırlanırken bitkisel protein kaynaklarının yoğun olarak yer alması gerekir. Bitkisel protein kaynakları brokoli, soya, mercimek, bezelye, fasulye ve humustur. Bu besinlerin yoğun olarak yer aldığı bir beslenme programı hazırlanırsa protein eksiliği de yaşanmaz. Vejetaryen beslenenler vitamin ve mineral bakımından zengin besinleri tüketmesinin yanı sıra takviye de almalıdır. Özellikler kemik erimesi, göz bozuklukları, kansızlık, böbrek yetmezliği, halsizlik gibi belirtilere sebep olabilen vitamin eksiklikleri yaşam kalitesini düşürür. Bu açıdan sık sık kan testi yaptırmalı ve eksiklikler takviyeler yoluyla giderilmelidir.