Mantar Nasıl Temizlenir? Mantar Temizlemenin Püf Noktaları

mantar nasıl temizlenir

Sağlıklı bir besin kaynağı olan mantar ile ilgili derlediğimiz mantar nasıl temizlenir yazımızı mutlaka okuyun. Mantarın doğru bir şekilde temizlenmesi son derece önemlidir. Çünkü üzerinde bulunan kir, kum, toprak güzelce temizlemezse lezzetini etkiler. Bu açıdan özellikle vegan sofralarda sıklıkla tüketilen mantarı doğru bir şekilde temizlemek için mutlaka mantar nasıl temizlenir püf noktalarını öğrenmek gerekir. O halde hazırsanız bu püf noktalarını birlikte keşfedelim.

mantar nasıl temizlenir

Şitaki Mantarı Nedir? Şitaki Mantarı Faydaları Nelerdir?

Mantar nasıl temizlenir?

Soyma yöntemi

Mantarı bir tür temizleme fırçası ile temizleyebilirsiniz. Böyle bir fırça yoksa temiz ve nemli bir bez ya da kağıt havlu kullanarak da temizleyebilirsiniz. Mantarı silme yöntemiyle temizlemek çok daha sağlıklıdır. En önemli yöntemlerden biri de mantarın dış kabuğunu soymaktır. Bunun için öncelikle sapını hafifçe çevirin e çıkarın. Daha sonra şapka olarak bilinen üst kısmındaki zarsı yapıyı bir bıçak yardımıyla soyun. Soyma işleminden sonra mantarın beyaz yüzeyi ortaya çıkar. Mantarı soyduktan sonra bez yardımıyla güzelce silin.

mantar nasıl temizlenir

Sirkeli ya da limonlu su yöntemi

Doğadan kendiniz mantar topladıysanız çamurlu, kirli olması mümkündür. Bu gibi durumlarda mantarları sirkeli ya da limonlu suda bekletebilirsiniz. Ancak marketten aldıysanız böyle bir aşamaya ihtiyacınız yoktur.

mantar nasıl temizlenir

Mantar yıkanır mı?

Mantar nasıl temizlenir konusunda birçok kişi iki farklı fikir savunur. Mantarın yıkanması gerektiğini düşünenler ve mantarın kesinlikle yıkanmaması gerektiğini savunanlar. Peki hangisi doğrudur? Mantar, süngerimsi bir yapıya sahiptir. Bu nedenle suyla yıkandığında suyu içine çeker. Bu da mantarın lezzetini olumsuz yönde etkileyecektir. Aynı zamanda dış yüzeyindeki kiri ve bakteriyi de içine çekmiş olur. Bunun yanı sıra mantar su çektiğinde geç de pişer. Bu nedenle mantarın yıkanmaması gerekir.