Cincile Mantarı Nedir? Cincile Mantarı Faydaları

cincile mantarı

Cincile mantarı veganlar için en değerli protein kaynaklarından biridir. Bitkisel besinler, vegan ve vejetaryen beslenenler için protein ve diğer mineralleri içerdiği için son derece faydalıdır. Mantarlar aynı zamanda karbonhidrat ve yağ miktarı oldukça az bir yiyecek olduğu için diyet yapanlar için de ideal bir yiyecektir. Birçok faydası bulunan mantar türlerinden biri de cincile mantarıdır. Cincile mantarının en bilinen özelliği et kadar fazla miktarda protein içermesidir. Bu özelliği de veganlar için son derece önem taşır.

cincile mantarı

Cincile mantarı nedir?

Mor ya da mavi renklerde olan bir mantar türüdür. Ancak olgunlaşmaya başladıkça rengi kahverengileşir. İçeriğinde A, B, D ve K grubu vitaminleri bol miktarda bulunur. Bunların yanı sıra bakır, demir, çinko, fosfor, potasyum ve kalsiyum bakımından da son derece zengindir. Antioksidan bileşenler içerdiği için sağlığa çok faydalıdır. Keskin bir aroması ve kokusu olan bu mantar, biraz sert olduğu için diğer mantar türlerine göre daha az tercih edilmektedir.

Cincile mantarının içeriğindeki bileşenlerden dolayı ilaç yapımında da kullanılmaktadır. Bu mantar türünün bir diğer önemli özelliği de çok düşük kalorili olmasıdır. 100 gramında ortalama olarak 22 kalori bulunmaktadır. Hem besleyici hem düşük kalorili hem de lezzetli olması bu yiyeceği sağlıklı yaşamak isteyenlerin olmazsa olmazı yapar.

Cincile mantarının faydaları nelerdir?

  • Yüksek miktarda antioksidan bileşenler için genel vücut sağlığı için oldukça faydalıdır.
  • Antioksidan bileşenlerin yanı sıra selenyum minerali bakımından zengin olduğu için kanser hücrelerinin oluşmasını ve çoğalmasını engeller. Aynı zamanda selenyum minerali, vücuttaki iltihaplanmayı da önlemektedir.
  • Bu mantar çeşidi, yüksek miktarda D vitamini içermektedir. Bu sayede hücrelerin fonksiyonlarını düzenlemeye, kemik, diş ve eklemlerin sağlığı olmasına yardımcı olur.
  • Lif bakımından zengin olduğu için ani şeker yükselmesine neden olan insülin salınımını düzenlemektedir. Yüksek miktarda posa içerdiği için midede tokluk hissi yaratır ve uzun süre acıkmamayı sağlar. Bu da diyet sürecini kolay hale getirir.
  • Lifli olmasının bir diğer faydası ise tansiyonun ve kolesterolün dengelenmesine yardımcı olmasıdır.
  • Cincile mantarının içeriğinde lif, sodyum, potasyum ve C vitamini bulunduğundan kan basıncını dengeler. Bu sayede kalp hastalıklarına yakalanma riskini büyük ölçüde düşürür.
  • İçeriğinde bulunan antioksidan bileşenler, vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Böylece hastalıklara yakalanma riski düşmüş olur.
  • Cincile mantarında bulunan beta laktik ve chigin bileşenleri, iştahı keser. Böylece kilo vermek ya da kiloyu korumak için yardımcı olmuş olur.
  • İçeriğinde yüksek miktarda demir bulunduğu için anemi hastalığına da iyi geldiği bilinmektedir.
  • Lifli yapısı sayesinde bağırsak hareketlerini arttırır ve şişkinlik, kabızlık ya da hazımsızlık gibi problemlerin ortadan kalkmasını sağlar.

cincile mantarı

Cincile mantarı nasıl pişirilir?

Sert bir aromaya sahip olan bu mantar farklı tariflerde kullanılabilir. Keskin olan kokusunu engellemek için yemeğe eklenmeden önce haşlanmasında fayda vardır. Haşlandıktan sonra süzülmeli ve daha sonra tariflerde kullanılmalıdır. Salçalı ve sulu yemeklerin yanı sıra sote, salata, makarna ya da çorbalarda da kullanılabilir. Cincile mantarını en kolay pişirme yöntemi fırında pişirmedir. Üzerine garnitür ve eklendikten sonra fırında pişirerek kolayca leziz bir yemek elde edilebilir. Mantar çorbası şeklinde de yapıldığında oldukça lezzetli olur.