İnek Sütünü Hayatınızdan Çıkarmak İçin Yöntemler

inek sütünü hayatınızdan çıkarmak

Vegan olmaya karar verdiyseniz ve inek sütünü hayatınızdan çıkarmak için bazı ipuçlarına ihtiyacınız varsa doğru yerdesiniz. Vegan olmaya karar veren birçok kişi genellikle süt ve süt ürünlerini, et ürünlerine göre daha zor bırakıyor. Süt ve süt ürünleri hayatımızın tam orta yerinde yer aldığı için bu besinlerin yerine koyacak alternatif bulmakta zorlanıyoruz. Ancak birkaç ufak değişiklik ise inek sütü tüketimini zamanla bırakabilir ve tam anlamıyla vegan olabilirsiniz. Veganların yanı sıra inek sütüne alerjisi olan ya da inek sütü iyi gelmeyen kişiler de bu yöntemleri uygulayabilir.

İşte inek sütünü hayatınızdan çıkarmak için uygulayabileceğiniz yöntemler!

Bitkisel sütler tüketin.

inek sütünü hayatınızdan çıkarmak

İnek sütünü hayatınızdan çıkarmak istiyorsanız en iyi alternatif bitkisel sütlerdir. Kuru yemişler, tahıllar ya da meyvelerle yapılan bitkisel sütler ile süt ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. İşte inek sütünü hayatınızdan çıkarmak için tercih edebileceğiniz bazı bitkisel sütler:

Hindistan cevizi sütü: Veganlar tarafından en sık tercih edilen bitkisel sütlerden biri Hindistan cevizi sütüdür. Yoğun, lezzetli ve dokulu olduğu için inek sütü ile benzerlik gösterir. Aynı zamanda süt kullanılarak yapılan çoğu tarifte de kullanılabilir.

Yulaf sütü:  Lif bakımından oldukça zengin olan yulaf sütü, uzun süre tok tutar. Aynı zamanda enerji de verir.

Pirinç: Pirinç sütü, hafif tatlı bir tada sahip olduğu için tatlı yapımlarında kullanılır. Sindirim sistemi hassas olanlar için en ideal bitkisel sütlerden biridir.

Badem sütü: En popüler bitkisel sütlerden biri olan badem sütü hem besleyici hem de koyu kıvamlıdır. E vitamini ve kalsiyum bakımından zengin olduğu için hayvansal süt yerine tercih edilebilecek en besleyici süttür.

İnek sütü içermeyen smoothieler yapın.

inek sütünü hayatınızdan çıkarmak

Smoothie yapımında genellikle süt kullanılır. Ancak sütlü içeceklere ya da ara öğünlerde içilecek smoothielere alternatif arıyorsanız inek sütü kullanmadan yalnızca meyve ve sebze ile smoothie yapabilirsiniz. Bu smoothieler hem tok tutar hem de meyvelerin vitamin ve minerallerinden faydalanmanızı sağlar.

Kalsiyumu engelleyen besinleri azaltın.

İnek sütünü hayatınızdan çıkarmak istiyorsanız kalsiyum eksikliği çekmeyeceğinizden emin olmalısınız. Bazı besinler kalsiyumun vücudunuz tarafından emilimini engeller. Aynı zamanda vücudunuzda bulunan kalsiyumun da kaybolmasını sağlar. Bunun için şu besinleri tüketmeyi azaltmanızda fayda vardır:

  • Beyaz şeker
  • Rafine tuz
  • Kahve
  • Çikolata
  • Meşrubat

Bitkisel ev yoğurdu tüketin.

inek sütünü hayatınızdan çıkarmak

İnek sütünü direkt içmek kadar yoğurt tüketmek de en çok yapılan şeylerden biridir. Eğer yemeklerde yoğurt tüketmek sizin için alışkanlık haline geldiyse evde kendi bitkisel yoğurdunuzu da yapabilirsiniz. Sebze suyunu sıcak haldeyken takviye probiyotikler ile fermente ederek sağlıklı bir ev yoğurdu elde edebilirsiniz.

Bira mayası edinin.

Peynir tüketimini ve peynir kullanılarak yapılan tarifler de süt ve süt ürünlerini hayatınızdan çıkarmanızı zorlaştırabilir. Ancak bir besin takviyesi olan bira mayasına baharat katarak da peynir alternatifi elde edebilirsiniz. Pizzalar, makarnalar gibi tarifler için sürülebilir krema yerine kullanabilirsiniz. Bira mayası lezzetli olmasının yanı sıra aynı zamanda besin değeri yüksek bir besindir.

Bitkisel beşamel sos hazırlayın.

Yemeklere lezzet katan soslardan biri olan beşamel sosu, süt kullanılarak yapılır. Eğer inek sütünü hayatınızdan çıkartmak istiyorsanız bu sosu yaparken bitkisel süt kullanabilirsiniz. Beşamel sosa en çok yakışacak bitkisel süt, yulaf sütüdür. Lezzet katmasının yanı sıra sosun daha kremsi bir kıvama sahip olmasını sağlar.