Sizin için et yemeyi azaltmak ile ilgili bilgiler derledik. Vegan olmak birçok kişi için zor bir süreç gibi görünür. Et yemeyi azaltmak için ne yapabilirim konusu da tam olarak burada ortaya çıkar. Birden bire vegan olmak zorlayıcı olabilir. Bunun yerine aşama aşama ilerlemek bu süreci kolaylaştıracaktır. Öncelikle et yemeyi azaltarak işe başlayabilirsiniz. Et tüketimini azaltmak yalnızca vegan olmak için değil sağlıklı yaşamak için de önemlidir.
Bazı sağlık problemleri, hayvanlara ve çevreye duyarlı olmak, sağlıklı yaşamak veya kilo vermek gibi sebeplerle et tüketimini azaltmak istiyor olabilirsiniz. Yapılan araştırmalara göre et tüketmek karaciğer yağlanması, yüksek kolesterol, yüksek tansiyon gibi rahatsızlıklara sebep olur. Et yemeyi azaltmak istiyorsanız ve bunu yaparken de sağlığınızı kaybetmek istemiyorsanız doğru şekilde beslenmeye özen göstermeniz gerekir. Peki et yemeyi azaltmak için neler yapılabilir?
Et yemeyi azaltmak için neler yapılabilir?
Çoğu insana göre et tüketmek, vücudumuzun bir gereksinimidir. Bu insanlar, et yemenin doğamızda olduğunu savunur. Ancak bu konu ile ilgili yapılan araştırmalara göre et tüketmek, vücudumuzun bir ihtiyacı değildir. Önemli olan et ve et ürünlerinde bulunan vitamin ve mineralleri almaktır. Vücudumuzun tüm işlevlerini sağlıklı bir şekilde yerine getirebilmesi için ihtiyacı olan besinler vardır. Bu besinleri hayvansal olmayan yiyeceklerden almak da mümkündür.
Bu açıdan et tüketimini azalttığınızda sağlıksız olacağınızı düşünmeniz yanlıştır. Ancak e tüketimini azaltırken vitamin ve mineralleri alacağınız diğer sağlıklı besinleri tükettiğinizden emin olmanız gerekir. Aşama aşama et tüketimini azaltmak için yapabileceğiniz şeylerden biri haftada birkaç gün belirleyerek bu günlerde et tüketmemektir. Bu şekilde et yemediğiniz o günlerde bitkisel beslenmenin yöntemlerini keşfedebilirsiniz. Et dendiğinde yalnızca sığır eti ve tavuk eti düşünülmemelidir. Sosis, sucuk, salam gibi şarküteri ürünlerini de tüketmemekte fayda vardır.
Et tüketmeyi azalttığınızda sağlıklı besinleri daha fazla tüketmeniz gerektiğini unutmamanızda fayda vardır. Özellikle sebzeler ve baklagiller size ihtiyacınız olan vitamin ve mineralleri verecektir. Dengeli beslenmek, sağlıklı olmak için yapılacak en önemli şeydir. Et tüketmediğiniz için protein, B12 gibi ihtiyacınız olan vitamin ve mineralleri bitkisel bazlı besinler yoluyla almalısınız. Demir ve protein açısından zengin olan baklagiller günlük olarak ihtiyaç duyduğunuz vitaminleri size sağlayabilir. Demir, B vitamini ve lif açısından zengin olan mercimek de et tüketmeyen ya da vegan beslenenler için en önemli baklagillerden biridir. Et tüketmeyi azalttığınız günlerde fasulye, soya fasulyesi, pirinç, buğday ve yulaf gibi besinleri daha fazla tüketebilirsiniz.
Et yemeyi azaltmak için sabırlı olun.
Vegan olma yolundaysanız ya da sağlığınız için et yemeyi azaltmak istiyorsanız yapacağınız alışverişler de bu konuda önemli rol oynar. Alışveriş yaparken et ve et ürünlerini satın almazsanız tüketme oranınızda da düşecektir. Et ürünleri almak yerine sebze, meyve, baklagil, kuru yemişler ve tahıl grubu besinleri satın alırsanız daha sağlıklı yemekler yapmak için kendinizi teşvik etmiş olursunuz.
Vegan olmak bazı insanlar için kolayca verilen bir karardır. Ancak küçüklüğünüzden bu yana sürekli hayvansal besinlerle beslenen biri için bu süreç zorlayıcı olabilir. Eğer siz de zorlandığınızı hissediyorsanız et tüketimini azaltırken sağlıklı ve lezzetli tarifler yaparak bu boşluğu doldurabilirsiniz. Bitkisel bazlı besinler ile de harika yemekler yapılabildiğini keşfettiğinizde et yemeyi bırakmak konusunda çok daha rahat olacaksınız. Kahvaltıda sucuk, salam, sosis yerine bol bol domates, salatalık, maydanoz, biber gibi sebzeler tüketerek daha sağlıklı olabilirsiniz.
Vegan veya vejetaryen beslenmek ya da et tüketimini azaltmak diyet konusunda da olumludur. Çünkü bitkisel bazlı beslenmek çok daha az kalori almanızı sağlar. Böylece kilo verebilir ve ideal kilonuza ulaşabilirsiniz.
Yorum Bırak