Vegan Beslenmek Sağlıklı Mı? Sağlıklı Bir Vegan olmak

vegan beslenmek sağlıklı mı

Vegan beslenme konusunda en çok merak edilen sorulardan biri de vegan beslenmek sağlıklı mı sorusudur. Hayvansal gıdaları tüketmeyi tümüyle reddeden ve bitkisel bazlı beslenmeyi tercih eden bir beslenme şeklidir veganlık. Vegan beslenmenin sağlıklı olup olmadığı ise kişinin beslenme şekline bağlıdır. Vegan beslenmeye adım atan bir kişi doğru şekilde beslenirse sağlıklı bir şekilde hayatını sürdürebilir. O halde vegan beslenmek sağlıklı mı sorusuna yanıt vermek için sağlıklı beslenme adımlarına göz atalım.

vegan beslenmek sağlıklı mı

Vegan Sporcu Beslenmesi Nasıl Olmalı?

Vegan beslenmek sağlıklı mı?

İşte vegan beslenmenin sağlıklı bir şekilde uygulanması için dikkate almanız gereken noktalar:

Protein: Hayvansal gıdaların tüketiminin kesilmesiyle protein ihtiyacı açığa çıkar. Bunu karşılamak için mutlaka kuru baklagiller (mercimek, nohut, fasulye), soya ürünleri, quinoa, tofu ve tempeh gibi bitkisel kaynakları tüketmek gerekir. Aynı şekilde doktor kontrolünde takviyeler de alınabilir.

Vegan Protein Kaynakları Nelerdir?

Demir: Hayvansal gıdalarda demir daha kolay emildiği için bitkisel bazlı beslenmede demir eksiklikleri de görülebilir. Bunun önüne geçmek için koyu yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, pazı), kuru meyve, tahıllar, tohumlar ve baklagiller gibi bitkisel kaynaklardan yardım alınabilir.

Veganlar İçin Demir Kaynakları Nelerdir?

vegan beslenmek sağlıklı mı

Omega-3 yağ asitleri: Balıklardan alınan omega-3 yağ asitleri de vücut için son derece gereklidir. Ancak vegan beslenirken de omega-3 yağ asitleri içeren besinler tüketilebilir. Ceviz, chia tohumu, keten tohumu gibi besinlerde omega-3 yağ asitleri bulunmaktadır. Doktorun gerekli gördüğü durumlarda takviye de kullanılabilir.

Vegan Omega 3 Kaynağı Besinler Nelerdir?

B12 vitamini: Protein gibi B12 de veganlar için önemlidir. Bitkisel sütler, tahıllar ve vegan besin takviyeleri ile B12 ihtiyacı karşılanabilir.

Veganlarda B12 Eksikliği Sorunu

Kalsiyum: Süt ve süt ürünlerinin tüketimi olmayacağı için kalsiyum eksikliğinin görülme riski dev vardır. Bunun önüne geçmek için susam, badem, brokoli, lahana, koyu yeşil yapraklı sebzeler, tofu tüketilebilir.

Vegan Kalsiyum Kaynakları Nelerdir?

 

Sonuç olarak beslenmeye dikkat edildiği taktide vegan beslenmek sağlıklıdır. Veganlığa geçiş sürecinde bir beslenme uzmanından yardım alarak çok daha sağlıklı bir geçiş yapabilirsiniz.