Sindirim Dostu Lifli Vegan Yiyecekler Nelerdir?

lifli vegan yiyecekler

Vegan beslenirken sindirim sorunları yaşamamak için lifli vegan yiyecekler tüketmek son derece önemlidir. Sindirim sorunları, hayatı olumsuz yönde etkiler. Bu sorunları yaşamamak adına bol lifli yiyecekler tüketmek son derece önemlidir. Lifli yiyecekler, bağırsakların çalışmasını destekleyerek sindirim sistemin sorunlarının önüne geçer. Aynı zamanda lifli yiyecekler tüketerek metabolizma faaliyetlerinin de doğru çalışmasına katkıda bulunmak mümkündür. Eğer vegan beslenirken kabızlık, hazımsızlık, şişkinlik gibi durumlarla karşı karşıya kalmak istemiyorsanız lifli vegan yiyecekler tüketebilirsiniz.

Lifli yiyecekler, suda çözünen ve suda çözünmeyenler olarak ikiye ayrılmaktadır. Vegan beslenmede önemli bir yere sahip olan baklagiller ve tahıllar suda çözünür lif içerir. Sağlıklı bir vücuda sahip olmak için günde 25 gram lif almak önemlidir. Sebzeler, meyveler, baklagiller, tahıllar lif içerir.

lifli vegan yiyecekler

İlginizi çekebilir: Bademin Faydaları Nelerdir? Bademin Besin Değeri

İşte bol lif içeriğiyle dikkat çeken lifli vegan yiyecekler listesi!

Badem

Ara öğünlerde tüketilen ve tariflere lezzet katan badem önemli besin değeri taşır. Bir avuç badem ile 3 gram lif kazanabilirsiniz. 1 avuç badem 170 kalori içerse de bu kaloriyi sağlıklı bir yiyecekten almak önemlidir.

Elma

Lif bakımından en zengin meyvelerden biri elmadır. Bir adet elmada 4 gram lif bulunmaktadır. Elmanın kabuğu da son derece faydalıdır. Bu nedenle elmanın kabuğuyla birlikte tüketilmesi önerilir. Elma sindirim sistemine iyi gelmesinin yanı sıra metabolizmayı hızlandırır. Aynı zamanda tok tutma özelliği de vardır.

Brokoli

Vegan mutfaklarda sıklıkla kullanılan brokoli de lifli vegan yiyecekler arasında yer alır. 1 tabak haşlanmış brokoli ile 5 gram lif almanız mümkündür. Brokoli bu özelliği sayesinde tok tutar, sindirimi rahatlatır ve bağırsak hareketlerini hızlandırır. Brokoli diyetler için de en uygun sebzelerden biridir.

lifli vegan yiyecekler

Bezelye

Hazmı rahatlatan bezelye bu etkiyi içeriğindeki lif ile gösterir. 1 tabak pişmiş bezelye tam olarak 8.8 lif içermektedir. Sindirim sistemini rahatlatmasının yanı sıra antioksidan maddeler bakımından da zengindir. Bu açıdan bezelye sağlığa son derece faydalıdır.

Yulaf Ezmesi

Lifli vegan yiyecekler dendiğinde akla ilk gelecek olan yiyecek hiç kuşkusuz yulaf ezmesidir. Son zamanlarda özellikle diyet listelerinin olmazsa olmazı haline gelen yulaf ezmesi, lifli olduğu için uzun süre tok tutar. Aynı zamanda bağırsak rahatsızlıklarına da iyi geldiği bilinmektedir.

Ahududu

Sağlığa son derece faydalı olan kırmızı meyveler arasında yer alan ahududu da bol miktarda lif içerir. Bir kase ahududu, 3 günlük lif ihtiyacınızı giderebilecek kadar lif içermektedir.

Armut

Metabolizmayı hızlandırma konusunda oldukça etkili bir meyve olan armut, kilo vermek için de tercih edilebilir. Bir adet armut, 5 gram lif içerir.

Mercimek

Vegan beslenmede önemli olan mercimek, önemli bir bitkisel protein kaynağıdır. Protein ve B vitamininin yanı sıra lif bakımından da zengin olduğu için veganların mutlaka tüketmesi gereken baklagiller arasında yer alır. Bir tabak mercimek 15 gram lif içerir.

lifli vegan yiyecekler

Bulgur

Tıpkı mercimek gibi bulgur da vegan beslenmenin olmazsa olmazıdır. Bir porsiyon bulgur, 3.5 gram lif içerir. Bulgur, birçok tarife de uyum sağlayabilen çok yönlü bir yiyecektir. Bu nedenle hem lif ihtiyacını karşılamak hem de lezzetli tarifler yapmak için bulgurdan faydalanabilirsiniz.

Avokado

Avokado, sağlığa olan faydaları ile ünlüdür. Lif bakımından zengin olan avokado aynı zamanda sağlıklı yağlar da içerdiği için veganlar için önemli bir besin kaynağı görevi görür.

İncir

Kuru ya da yaş versiyonu ile sağlığa son derece faydalı olan incirin 1 kasesinde 15 gram lif bulunmaktadır. İncir, kabızlık problemini giderme açısından son derece etkilidir.