Vegan mutfakların olmazsa olmazı sayılabilen irmiğin faydaları nelerdir? Hem tatlılarda hem de tuzlularda kullanılabilen çok yönlü bir besin olan irmik, Türk mutfağında sıklıkla kullanılır. Sağlıklı beslenmek isteyenler, vegan ve vejetaryen beslenenler için harika bir besin maddesidir. İrmiğin besin değeri son derece yüksek olduğu için veganların tüketmesinde de fayda vardır. O halde irmiğin faydaları listesine geçmeye ne dersiniz?
İrmik nedir?
Buğdayın işlenmiş şekillerinden biridir. İrmik unu olarak da adlandırılan irmik, sert buğdaydan elde edilir. Kabuklu ve kabuksuz şeklinde iki farklı türü vardır. Makarna yapımında da kullanılır. Tatlılarda ve çorbalarda kullanılan malzemelerden biridir. Beyaz una göre daha fazla protein içerir. Bu özelliği ile vegan beslenmede yeri büyüktür.
İrmiğin faydaları nelerdir?
-
Kalp hastalıkları riskini düşürür.
İrmiğin faydaları arasında kalp hastalıklarına yakalanma riskini büyük ölçüde düşürmesi yer alır. İçeriğinde bulunan potasyum ve magnezyum minerallerinin sayesinde kalp kaslarının sağlıklı çalışmasını destekler. Kalp kasları sağlıklı çalıştığı takdirde kalp hastalıklarına yakalanma riski de azalır. Aynı zamanda kan dolaşımını da düzenlediği için kalbi her türlü hastalıktan korur.
-
Hücre yenilenmesini hızlandırır.
İrmik, E vitamini bakımından oldukça zengindir. Bu özelliği sayesinde hücrelerin yenilenmesini hızlandırır. Aynı zamanda hasara uğramış dokuların hızlıca onarılmasına katkıda bulunur. Özellikle ameliyat sonrasında bol bol irmik tüketilmesi tavsiye edilir. Hücrelerin onarımını hızlandırdığı için irmikli yiyeceklerin daha fazla tüketilmesinde fayda vardır.
-
Kansızlığa iyi gelir.
İrmik, B vitamini bakımından zengin olduğu için kan oranını yükseltir. Böylece kansızlığı önler ve kansızlığa bağlı olarak gelişen halsizlik ve yorgunluğun da oluşmasını engeller.
-
Kemik sağlığını korur.
Kalsiyum miktarı oldukça fazla olduğundan irmik, kas ve kemik gelişimi için son derece önemli bir besindir. Bu açıdan özellikle çocukların ve gelişme dönemindeki gençlerin irmikli besinler tüketmesine fayda vardır. Aynı şekilde ileri yaşlarda görülebilen kemik erimesi riskine karşı da korur. Sağlıklı diş yapısı için de etkilidir.
-
Kan şekerini dengeler.
Beyaz una göre daha düşük kaloriye ve düşük glisemik indekse sahiptir. Bu nedenle özellikle diyabet hastalarının tüketmesinde fayda vardır. Tariflerde de beyaz un yerine irmik kullanarak ani kan şekeri dalgalanmalarının önüne geçebilirsiniz. Diyabet hastalarının yanı sıra insülin direnci rahatsızlığı bulunanların da tüketebileceği bir tahıldır.
-
Tok tutar.
İrmiğin faydaları arasında uzun süre tok tutması da yer alır. Lif bir tahıl ürünü olduğu için doygunluk sağlar. Böylece öğünler arasında açlık krizi yaşanmasını engeller. Aynı zamanda sindirim sisteminin ve bağırsaklarında sağlıklı çalışmasını destekler. Diyet yapanlar için de son derece faydalıdır. Beyaz un yerine irmik kullanarak diyet tarifler oluşturmak mümkündür.
İrmiğin besin değerleri nedir?
1 çay bardağı irmiğin besin değerleri şu şekildedir:
- 24 gram Karbonhidrat
- 69 gram Protein
- 55 gram Yağ
- 98 gram Lif
- 7 mg Sodyum
- 4 mg Potasyum
- 9 mg Kalsiyum
- 7 Demir
İrmik kaç kalori?
İrmiğin kalori miktarları ise şu şekildedir:
- 1 yemek kaşığı irmik: 16 kalori
- 1 kahve fincanı irmik: 98 kalori
- 1 su bardağı irmik: 652 kalori
- 1 çay bardağı: 228 kalori
Yorum Bırak