Tüm dünyada en popüler tahıllardan biri olan mısırın faydaları nelerdir? Patlamış ya da haşlanmış şekliyle tüm tariflere lezzet katan mısır, vegan mutfakların da olmazsa olmazı. Hem çok leziz olması hem de besin değeri yüksek olması sebebiyle vegan tariflerde bol bol kullanılıyor. Mısır aynı zamanda mısır ekmeği, mısır unu, mısır yağı, mısır şurubu gibi farklı ürünlere de dönüşebiliyor. Çok yönlü olması sebebiyle Türk mutfağında da sıklıkla kullanılan bir tahıl. Peki lif, vitamin ve mineral zengini mısırın faydaları nelerdir?
Mısır kaç kalori?
Mısır, tüketilirken miktarına dikkat edilmesi gereken besinlerden biri. Yine de az miktarı bile tariflere lezzet katmaya yetiyor. 100 gram mısır yaklaşık olarak 365 kalori içermektedir. Peki mısırın faydaları nelerdir?
Mısırın besin değeri nedir?
100 gram mısırın besin değerleri şu şekildedir:
- Su: 10.37 g
- Enerji: 365 kcal
- Protein: 9.42 g
- Toplam yağ: 4.74 g
- Karbonhidrat: 74.26 g
- Lif: 7.3 g
- Toplam şeker: 0.64 g
- Kalsiyum: 7 mg
- Demir: 2.71 mg
- Magnezyum: 127 mg
- Fosfor: 210 mg
- Potasyum: 287 mg
- Sodyum: 35 mg
- Çinko: 2.21 mg
- C vitamini, toplam askorbik asit: 0 mg
- Tiamin: 0,39 mg
- Riboflavin: 0.2 mg
- Niasin: 3.63 mg
- B-6 Vitamini: 0.62 mg
- Folat, DFE: 19 µg
- B-12 Vitamini: 0 µg
- A Vitamini, RAE: 11 µg
- A Vitamini, İÜ: 214 İÜ
- E Vitamini (alfa-tokoferol): 0.49 mg
- D Vitamini (D2 + D3): 0 µg
- D vitamini: 0 IU
- K Vitamini (filokinon): 0.3 µg
- Yağ asitleri, toplam doymuş: 0.67 g
- Yağ asitleri, toplam tekli doymamış: 1.25 g
- Yağ asitleri, toplam çoklu doymamış: 2.16 g
- Kolesterol: 0 mg
- Kafein: 0 mg
Mısırın faydaları nelerdir?
-
Kan şekerini ve kolesterolü dengeler.
Mısır, kan akışını arttırarak insülini düzenler ve kolesterol emilimini azaltır. Kolesterol ve diyabet hastaları için mısır oldukça faydalı bir besindir. Mısır aynı zamanda B1, B5 ve C vitamini yönünden de zengindir. Bu özelliği sayesinde vücudun hastalıklara direnç geliştirmesine ve yeni hücrelerin üretilmesinin desteklenmesine yardımcı olur. Mısır aynı zamanda yüksek miktarda lif içerdiği için şeker hastalarının kan şekeri seviyelerinin dengede kalmasını sağlar.
-
Hemoroit riskini düşürür.
Bir bardak mısır, günlük olarak alınması gereken lif miktarının %18.4’ünü karşılamaktadır. Bu özelliği ile kabızlığı önlediği için hemoroit hastalığına yakalanma riskini düşürür. Aynı zamanda tam tahıllı olduğu için kolon kanserini de büyük ölçüde engeller.
-
Antioksidan kaynağıdır.
Mısır, içeriğinde vitamin ve minerallerin yanı sıra güçlü antioksidanlar da barındırır. Bu sebeple yetersiz beslenmeye bağlı gelişim bozukluğu olan kişiler için oldukça faydalıdır. Aynı zamanda hamilelerin de bebeğin gelişimi açısından mısır tüketmesinde fayda vardır.
-
Kansızlığı önler.
Mısır, B12 vitamini açısından zengin olduğu için kansızlığı önlemektedir. Kırmızı kan hücrelerinin üretimini destekleyerek aneminin oluşmasını büyük ölçüde önler.
-
Enerji verir.
Spor öncesi tüketilen mısır, enerji vererek egzersiz performansının artmasını sağlar. Kompleks karbonhidrat içermesi sebebiyle enerji kazanmak adına spor öncesi veya sonrası mısır tüketilebilir.
-
Kalbi korur.
Yapılan araştırmalara göre mısır, güçlü antioksidanlar içerdiği için kalp ve damar hastalıklarına yakalanma oranını büyük ölçüde düşürmektedir. Mısırın faydaları arasında kalbi koruması da bulunur.
-
Cildi güzelleştirir.
Mısırın faydaları arasında kolojen üretimini arttırması da bulunmaktadır. Aynı zamanda likopen ve C vitamini de içerdiği için cildi güneşin zararlı ışınlarından korur.
Yorum Bırak