Soya Sütü Faydaları Nelerdir?

soya sütü faydaları

Soya sütü faydaları sayesinde son zamanlarda oldukça popüler hale geldi. Özellikle vegan beslenenler için inek sütüne en iyi alternatif olan soya sütü, artık çok daha kolay ulaşılabilir hale geldi. Vegan ve vejetaryenlerin yanı sıra laktoz alerjisi olanlar için de iyi bir bitkisel süt olan soya sütü faydaları saymakla bitmiyor. Düşük kalorili olması sebebiyle diyet tariflerde de kullanılan soya sütü faydaları listesine daha yakından bakmaya ne dersiniz?

soya sütü faydaları

Soya sütü nedir?

Asya mutfağında sıklıkla kullanılan bir besin olan soya fasulyesinden elde edilir. Soya fasulyesi ıslatılır, öğütülür ve süzlerek süt elde edilir. Besin değeri son derece yüksek bir bitkisel süttür. Asya’dan tüm dünyaya yayılan soya sütü, laktozsuz olmasıyla da sıklıkla tercih edilir.

Bitkisel protein kaynağı olması sebebiyle vitamin eksikliği yaşayan veganlar için önemli bir kaynaktır. İçecekler, sütlü tatlılar, çörek, kek ve börek yapımında da kullanılabilir. İnek sütünün en faydalı alternatifi olması sayesinde diğer bitkisel sütlerden çok daha popülerdir. Peki soya sütü faydaları nelerdir?

Soya sütü faydaları nelerdir?

  • Soya sütünün en bilinen faydalarından biri kalp ve damat hastalıklarına iyi gelmesidir. Bitkisel bir süt olduğu için kolesterol içermez. Özellikle yüksek kolesterolü olan kişiler için oldukça faydalıdır.
  • Soya sütünün içeriğinde genistein, daidzein maddeleri olduğu için menopoz döneminde görülen belirtileri hafifletme etkisi vardır. Özellikle ateş basması durumunu çözmek için tercih edilebilir.
  • İnek sütüne alerjisi olanlar, inek sütü içtikten sonra şişkinlik ve gaz problemi yaşayanlar için harika bir alternatiftir. Soya sütü laktoz içermez.
  • Soya sütü yüksek miktarda protein içerir. Bu sayede hücre yenilenmesi desteklenir ve metabolizmanın dengelenmesi sağlanmış olur.
  • Proteinin yanı sıra yüksek miktarda magnezyum da içerir. İçeriğindeki magnezyum sayesinde daha iyi bir uyku uyunmasını sağlar.
  • Kronik yorgunluğun giderilmesi için de oldukça etkilidir.
  • Antioksidan bileşenler içeren soya sütü, bağışıklık sistemini güçlendirir. Vücudun enfeksiyonlara karşı mücadele etmesini sağlar.
  • Yapılan araştırmalara göre soya sütü, vücuttaki tümör hücrelerinin çoğalmasını da engeller.
  • Folik asit bakımından zengin olduğu için hamilelere de önerilir. Ancak hamilelerin soya sütü içmeden önce doktoruna danışmasında fayda vardır.

Soya sütü kalori ve besin değeri

Soya sütü, düşük kalorili bir bitkisel süttür. 100 mililitre soya sütünde 52 kalori bulunur. Aynı zamanda protein, A vitamini, D vitamini, E vitamini ve riboflavin bakımından da zengindir. 100 mililitre soya sütünde yaklaşık olarak 3.5 gram protein bulunmaktadır. Proteinin yanı sıra magnezyum, kalsiyum, potasyum, demir ve sodyum bakımından da zengindir. İnek sütüne göre kalsiyum oranı az olsa da sağlık açısından oldukça faydalıdır. 100 mililitre inek sütünde yaklaşık olarak 2 gram yağ bulunmaktadır. İçeriğindeki bu yağda doymamış yağ asidi olmadığı için kolesterol de yoktur.

Soya sütü nasıl yapılır?

Soya sütü faydaları listesinden sonra nasıl yapıldığına da bakalım. Soya sütü oldukça pratik bir şekilde hazırlanır. Soya sütü hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemeler sadece soya fasulyesi ve sudur. 500 gram soya fasulyesini iyice temizleyip yıkadıktan sonra üzerini geçecek kadar su ile ıslatılır. Soya fasulyesini en az 8 saat bekletmek gerekir. Beklettikten sonra soya fasulyesini kaynatma aşamasına geçebilirsiniz. Soya fasulyesi iyice kaynadıktan sonra üzerine biraz daha su ekledikten sonra robottan geçirilir.

Elde edilen sıvı karışımın köpüklü olması normaldir. Bu karışım tekrar tencereye alarak karıştırarak 20 dakika pişirmeye devam edilir. Geniş bir kâsenin üzerine tülbent gerilir ve karışım bu tülbendin üzerine dökülür. Daha sonra tülbent yardımıyla süzülür. Elde edilen bu sıvı soya sütüdür. Tülbendin üzerinde kalan posayı pasta, börek, çöreklerde kullanabilirsiniz.