Kinoa faydaları herkes için son derece fazladır. Ancak vegan beslenenler için önemli bir besin kaynağı görevi görür. 7 bin yıllık bir geçmişe sahip olduğu bilinen kinoa, Latin Amerika’dan çıkmıştır. Günümüzde tüm dünya mutfağında kullanılan bir malzeme haline gelen kinoa son derece faydalı olmasıyla bilinir. Faydalarının yanı sıra zayıflamaya olan etkisi de diyetlerin olmazsa olmazı haline gelmesini sağlamıştır. Yüksek protein içeriği sayesinde veganlar için de önemli bir kaynaktır. Bu açıdan vegan ve vejetaryen beslenenlerin bol bol kinoa tüketmesinde fayda vardır. Veganlar için oldukça önemli olan bu besin kaynağına daha yakından bakmaya ne dersiniz?
Kinoa nedir?
Kinoa, Chenopodioideae adı verilen susam ailesinden gelmektedir. Tahıllara benzese de aslında bir bitkidir. Oldukça yüksek besin değerine sahiptir. Beyaz, kırmızı ve siyah renklerinde çeşitleri vardır. Küçük taneli olan yapısı ile farklı tariflerde kullanılır. Kinoa aynı zamanda yağ şeklinde de kullanılabilir. Kinoa pişirilerek tüketilen bir besindir. Tıpkı, bulgur ve pirinç gibi haşlanarak tariflere eklenebilir.
Kinoa faydaları nelerdir?
- Kinoanın en önemli özelliği yüksek miktarda protein içermesidir. Hayvansal kaynaklardan alınamayan proteini kinoadan almak mümkündür. Kinoa tam protein içerdiği için hayvansal ürün tüketmeyen veganların mutlaka tüketmesi gereken besinler arasında yer alır. Hayvansal ürünlerin, yüksek kolesterol ve yağ içermesi sebebiyle protein içeren besinler arasında en faydalısıdır.
- Proteinin yanı sıra demir bakımından da oldukça zengindir. Bu açıdan demir eksikliği olan kişilere de önerilir.
- İçeriğindeki demir sayesinde zihin işlevlerini iyileştirir ve unutkanlığa iyi gelir.
- B2 vitamini içerdiği için kas hücrelerini destekler. Bu özelliği aynı zamanda enerji de kazandırır. Özellikle yorgunluk ve halsizlik çekenler için son derece etkilidir.
- Lif bakımından zengin olduğu için sindirim sistemine iyi gelir. Özellikle hazımsızlık, kabızlık problemleri çekenlere iyi gelir.
- Lif içermesi sayesinde tok tuttuğu için diyet yapmayı ve dolayısıyla kilo vermeyi de kolay hale getirir. Tok tutmasının yanı sıra protein içeriği sayesinde spor yapanlar için de önemli bir besindir. Kan şekerini dengelediği için de açlık krizi yaşanmasını önler. Bu sayede diyet yaparken tüketilebilecek en doğru besinlerden biri haline gelmiştir. Ancak kinoa yüksek kalori içerdiği için miktarına dikkat etmekte fayda vardır.
- Kan şekerini dengelediği için diyabet hastalarının da tüketmesinde fayda vardır.
- Kinoa, glütensiz olduğu için glüten intoleransı bulunan kişilerin tüketmesinde hiçbir sakınca yoktur. Çölyak hastaları beslenmelerinde bol bol kinoa kullanabilir. Kinoayı aynı zamanda ekmek ve hamur işi tariflerinde de kullanmak mümkündür.
- Antioksidan içerdiği için bağışıklığı güçlendirir ve sağlığı korur. Bu özelliği aynı zamanda vücuda zararlı olan serbest radikalleri de vücuttan uzaklaştırır.
- Yapılan araştırmalara göre kinoa tüketiminin kolesterolü dengelediği de ortaya konmuştur.
- Manganez bakımından zengin olduğu için kemik ve sinir işlevlerini koruma görevi görür.
- Magnezyum içerdiği için özellikle migren hastalarına önerilmektedir. Magnezyum, damarları rahatlattığı için migren ataklarına iyi gelir. Bu nedenle migren hastalığı bulunanların kinoa tüketmesinde fayda vardır.
Kinoanın besin değeri nedir?
100 gram pişmiş kinoa 120 kalori içerir. Besin değeri:
- Karbonhidrat 21.3
- Lif 2.8
- Protein 4.4
- Yağ 1.9
- A vitamini
- Potasyum
- Kalsiyum
- Demir
Kinoa nasıl tüketilir?
Kinoa pişirilerek tüketilen bir besindir. Tariflerinizde kullanmadan önce suyla haşlayarak yumuşatmanı gerekir. Kinoa, suyu çektikçe irileşir. Bu özelliği ile bulgur ve pirinç ile benzerdir. Çorba gibi sulu yemeklere katılabilmesinin yanı sıra pilav şeklinde de pişirilebilir. Özellikle kinoa kısırı en çok yapılan tariflerden biridir. Kinoa un haline getirilerek hamur işi tariflerinde de kullanılabilir.
Yorum Bırak