Asya mutfağının en çok tercih edilen yiyeceği olan miso faydaları listesini sizin için derledik. Vitamin, mineral ve bitki bileşikleri içeren miso, vegan beslenenler için son derece faydalıdır. Japonca “fermente fasulye” anlamına gelen miso, genellike miso çorbasıyla özdeşleşmiştir. Özellikle kahvaltı öğünü olarak tercih ettikleri miso çorbasının sağlık açısından çeşitli faydaları vardır. O halde miso faydaları ve diğer özelliklerini keşfetmeye ne dersiniz?
İlginizi çekebilir: Veganların Vazgeçilmezi Soya Fasulyesi Faydaları
Miso nedir?
Soya fasulyesinin mantar ve tuz ile birlikte fermente edilmesi ile elde edilen bir tür hamurdur. Miso, fasulyenin yanı sıra yulaf, arpa ya da pirinç ile de yapılır. Kırmızı, sarı, kahverengi ve beyaz renklerde farklı miso çeşitleri vardır. Ancak en yaygın çeşidi beyaz ve kırmızıdır. Miso, çorbalarda, sebze yemeklerinde, salata soslarında ve mezelerde kullanılır. Tuzlu bir tadı olan misonun besin değeri de son derece yüksektir.
Miso kaç kalori?
100 gram miso 198 kaloridir.
Miso besin değeri nedir?
100 gram misonun besin değerleri şöyledir:
- 79 gr protein
- 01 gr yağ
- 37 gr karbonhidrat
- 4 gr lif
- 2 gr şeker
- 57 mg kalsiyum
- 49 mg demir
- 48 mg magnezyum
- 159 mg fosfor
- 210 mg potasyum
- 3728 mg sodyum
- 56 mg çinko
- 42 mg bakır
- 7 mcg selenyum
- 098 mg tiamin
- 233 mg riboflavin
- 906 mg niasin
- 199 mg
- B6 vitamini
- 19 mcg folat
- 2 mg kolin
- 08 mcg B12 vitamini
- 4 mcg A vitamini
- 3 mg E vitamini
- 3 mcg K vitamini
İlginizi çekebilir: Soya Sosu Nedir? Soya Sosu Faydaları Nelerdir?
Miso faydaları nelerdir?
- Soya fasulyesi ile elde edilen miso, kolin kaynağıdır. Soya fasulyesinden elde edilmesinin en önemli faydalarından biri protein bakımından da zengin olmasıdır.
- Miso, fermentasyon yöntemi ile elde edildiği için içeriğindeki besinler vücut tarafından çok daha kolay emilir.
- Miso, birçok fermente gıda gibi probiyotik kaynağıdır. Bu sayede bağırsak florasını koruyarak bağırsak iltihabı, gaz, şişkinlik, kabızlık ve irritabl bağırsak sendromunu önlemektedir.
- Yapılan araştırmalara göre miso tüketimi ile kan basıncını dengelemek mümkündür. Bu sayede tansiyona bağlı rahatsızlıkların önüne geçilebilir.
- Düzenli olarak miso tüketen kişilerde kolesterol hastalıklarının oluşma olasılığı oldukça düşüktür.
İlginizi çekebilir: Soya Sütü Faydaları Nelerdir?
- Miso, yağ birikimini önler ve aynı zamanda yağ yakımını destekler. Bu açıdan düzenli miso tüketimi, diyet ve egzersiz sayesinde kilo verme sürecini hızlandırmak mümkündür.
- Miso faydaları arasında vücut direncini arttırması da vardır. Bağırsak florasını koruması sayesinde bağışıklık sistemini de güçlendirdiği için hastalıklara karşı vücudu korur.
- Asya ülkelerinde her sabah miso çorbası tüketilmesinin en önemli sebeplerinden biri kanser riskini azaltmasıdır. Özellikle bağırsaklara iyi geldiği için kolon kanserinin oluşma riskini büyük ölçüde azaltır.
- Aynı zamanda menopoz döneminde tüketilen miso ile meme kanseri riskini de azaltmak mümkündür.
- Probiyotikler bakımından zengin olan miso faydaları arasında , hafızayı güçlendirerek beyin sağlığını da koruması da vardır.
Yorum Bırak