Susam Yağı Nedir? Susam Yağının Faydaları Nelerdir?

susam yağının faydaları

Vegan beslenmede önemli bir yeri olan susam yağının faydaları listesini sizin için derledik. Susamın tohumlarından elde edilen bir tür bitkisel yağ olan susam yağı, özellikle Asya mutfağında kullanılır. Besinlere lezzet katmasının yanı sıra insan sağlığı açısından da oldukça faydalıdır. Susam yağı kızartılmış ve sade şekilde üretilebilir. Çiğ susam tohumlarının soğuk presleme yöntemiyle yağ haline getirilmesi sade susam yağını oluşturur. Sade susam yağı kokusuz, hafif ve tatsızdır. Susam tohumlarının kızartılması sonrası üretilen diğer susam yağı ise daha aromalıdır.

Susam yağı, salatalarda, çorbalarda, ana yemeklerde kullanılabilir. Özellikle noddle gibi yemeklerde sıklıkla tercih edilir. İçeriğinde omega-6 yağ asitleri, antioksidanlar, vitamin ve mineraller bulunduğu için veganlar için oldukça sağlıklıdır. Ancak yüksek kalorili bir yağ olduğu için miktarına dikkat edilerek tüketilmelidir.

susam yağının faydaları

Susam yağının besin değerleri nedir?

Bir yemek kaşığı susam yağının besin değerleri şöyledir:

  • Kalori: 120
  • Yağ: 14 g
  • Protein: 0 g
  • Karbonhidrat: 2 gr
  • Şeker: 2 gr

susam yağının faydaları

Susam yağının faydaları nelerdir?

Kalp sağlığını korur.

İçeriğinde çoklu doymamış yağ asitleri, omega-6 yağ asitleri, oleik asit gibi yağ bileşenleri içerdiği için kalp sağlığını desteklemektedir. Özellikle kötü kolesterolü düşürdüğü için kalp krizi riskini azaltmaktadır.

Kalbe İyi Gelen Vegan Yiyecekler Nelerdir?

Antioksidan kaynağıdır.

Antioksidan bileşenler içeren susam yağı, serbest radikaller sebebiyle oluşan hücre hasarını önlemektedir.

Antioksidan Kaynağı Vegan Yiyecekler Nelerdir?

İnflamasyonu azaltır.

Lignanlar ve oleik asit içeren susam yağının faydaları arasında anti-enflamautar etkilere sahip olması da vardır. Bu sebepli inflamatuvar hastalıkları önler.

Susamın Faydaları Nelerdir? Susam Neye İyi Gelir?

Sindirime iyi gelir.

Yüksek oranda lif içermesi sayesinde bağırsaklar hareketlerini arttırarak kabızlığı önler. Aynı zamanda sindirim enzimlerinin üretilmesini tetikler. Böylece hazımsızlığı engeller.

Sindirim Dostu Lifli Vegan Yiyecekler Nelerdir?